top of page

Wie is Tymon de Laat?

Op 17 jarige leeftijd komt Tymon de Laat naar Rotterdam om te studeren aan de Willem de Kooning academie. Geïnspireerd door zijn vader, die in de sixties naar Singapore liftte om het avontuur tegemoet te gaan, om vervolgens vol verhalen uiteindelijk terug te komen op een aardappelboot, besluit hij om zonder plannen naar Latijns-Amerika te vertrekken met alleen wat cash in zijn zak.

Met een budget van 8 dollar per dag is het lastig om in Mexico alle toeristische trekpleisters af te gaan waardoor Tymon automatisch op de ‘low-budget’ route terechtkomt. Daar ontstond een klik tussen Tymon en het warme kleurrijke mensen die hij daar ontmoette. ‘Ze zijn daar zo vriendelijk en geïnteresseerd.’ Hij betrapte zichzelf op een glimlach van oor tot oor zonder duidelijke reden, kortom hij was er in zijn element.



"Heart Work Heroes is een positief project en daar hebben we altijd behoefte aan. Er is al genoeg negativiteit"

Geen concept Op zijn reis ontdekte hij o.a. dat hij met heel weinig gelukkig kon zijn en eenmaal terug in Nederland met nog precies 1 dollar in zijn zak, besloot hij kunstenaar te worden. Voor de eerste 10 jaar bedacht hij het volgende concept: ‘Geen concept’. Dit gaf hem alle vrijheid om te experimenteren en verschillende mensen te ontmoeten waardoor hij langzamerhand zijn ‘taal’ begon te ontwikkelen. Hoe meer hij deed, hoe uitgebreider hij die taal ging beheersen en ontwikkelde hij groeiende expressie in zijn werk waar vaak mensen centraal staan en de kleurrijke tonen van zijn reizen hun stempel drukken.


Robin Good Voor zijn Heart Work Heroes beeld genaamd ‘Robin Good’ is De Laat uitgegaan van de vorm. Door lijnen toe te voegen op het hart en door het concept achter Heart Work Heroes als leidraad te nemen kwam hij uit bij Robin Hood. Net als Robin Hood is de Zorg er voor degene die het moeilijk hebben. ‘Iedere patiënt recht op een eerlijke behandeling’ Is het motto. Zorgmedewerkers worden met name de afgelopen jaren bestookt met emoties en kritiek, dit heeft hij gesymboliseerd met de pijlen. De gebroken pijl geeft weer dat zij desondanks sterk staan en hun rug recht houden om te doen wat nodig is.

Rotterdamse kunst scene

“Heart Work Heroes is een positief project en daar hebben we altijd behoefte aan. Er is al genoeg negativiteit. Bovendien ben ik erg benieuwd naar de expositie. Met zoveel verschillende kunstenaars moet je een aardige inkijk krijgen van de verschillende stijlen in de Rotterdamse kunst scene.” Aldus Tymon.



172 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page